Årets kock bjuder på julmeny – på EN tallrik

Ludwig Tjörnemo: I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet

Av: 

Jon Hansson

Julen 2020

Vår mest traditionella högtid kommer att firas annorlunda i många familjer i år. Färre runt bordet och med lite coronavstånd mellan kuverten.

Årets kock Ludwig Tjörnemo tänker på både gastronomi och pandemi och bjuder på en sjusärdeles jultallrik.

– Jag tycker ju att julen är vår bästa högtid men i år får vi nog fira lite annorlunda. Min grundtanke när jag skapade de här julrätterna var att många inte kommer att samlas hela tjocka släkten utan att det bara blir fyra, fem, sex personer som firar tillsammans. Det gör det onödigt att duka fram ett helt stort julbord och dessutom är det inte någon bra idé att trängas runt en buffé nu när vi ska hålla lite distans, säger han.

  • I år kanske det är läge att skala ner lite och skippa de där måsterätterna som inte alla gillar?

– Ja, den där rödkålen… Och varför köttbullar? Det äter vi ju var och varannan vecka resten av året. För det finns ju en hållbarhetsaspekt också. Vi köper nog ofta mer än vad vi göra av med till storhelgerna. Man blir trött på den där skinkan efter ett tag, rätter blir ofräscha när de stått framme. Det kastas otroliga mängder. I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet.

  • Även om formatet blir mindre har Ludwig Tjörnemos variant alla förutsättningar att bli riktigt härlig julmiddag.

– Det blir de klassiska sju julbordsvarven med sill, lax, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och choklad men serverade på tallrik vid matbordet. Och eftersom många av oss är mer hemma nu än under en vanlig höst och vinter så kanske det också finns tid att lägga lite mer krut på julmaten och mer arbetade rätter.

I år var det Ludwig Tjörnemo som tog hem Årets kock-titlen. Juryn belönade hans två olika rätter med kanin och en rätt med blåmusslor och kronärtskocka med högst poäng

Foto: Samuel Unéus

Ludwig Tjörnemo

  • Ålder: 28.
  • Yrke: Kock på restaurang Étoile i Stockholm. 
  • Bor: Stockholm. 
  • Aktuell: Vann Årets kock i september. 
Publisert:

LÄS VIDARE

Potatiskanapéer med sill, gräddfil – toppad med löjrom

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Jul

Recept

Årets kock

MER OM GODARE

Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön

30 min

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Kockens smarta knep för krämigare äggröra