Foto: Ulrika Ekblom
Läckra kåldolmar i citronsås.
Kåldolmar i citronsås
4,5 (4 röster)
Middagstips
Kåldolmar i citronsås – En variant på små vinbladsdolmar, dolmades, som på Kreta brukar serveras som meze. Påminner väldigt mycket om svenska kåldolmar, men den pigga, lena citronsåsen är helt klart en grekisk specialitet som förekommer i många olika sammanhang. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.
Kåldolmar i citronsås
Ingredienser dolmar:
- 1 vitkålshuvud, litet, ca 1 kilo
- 500 g kalvfärs max. 15%, eller fläskfärs
- 200 g arborioris, eller liknande
- 1 gul lök, riven
- 2 salladslökar, finskurna
- 2 msk persilja, blad, hackad
- 2 msk dill, hackad, + extra till garnering
- 2 msk mynta, färsk , hackad
- 0.5 citron
- olivolja
- 2.5 dl vatten, eller grönsaks- eller hönsbuljong
- salt och peppar, nymalen
Citronsås:
- 2 ägg, rumstempererade
- 2 citroner, rumstempererade
- 2 msk majstärkelse, maizena
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Sarma – färsfyllda kåldolmar
4 h
Husmanskost – här är tio klassiska rätter
Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta
Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
1 h
Blomkålsmos med vitlök och örter
15 min
Bolognese – så blir den god och smakrik
1 h
Ravioli med salviasmör och parmesan
20 min
Paolo Robertos fyllda fläskkotletter
40 min
Citronkyckling med potatis
1 h 30 min
Friterad halloumiburgare med cole slaw
30 min
Jesper Blomqvists napolitanska pizza
1 h
Risotto med sparris och citron
45 min
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix
1 h 15 min
Halloumi – våra sex godaste recept
Veckomeny – recept för hela vecka 18
Sloppy Joes – snabba och supergoda burgaren
30 min
Lövbiff med pepparrot och äggula
15 min
Banh mi-pizza från Philly
30 min
Bakad laxsida med citron
50 min
Rösti – Schweizisk raggmunk
30 min
Karamelliserad lök – lyfter din maträtt till ny nivå
30 min
Läckra recept med mångsidig kål
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Sarma – färsfyllda kåldolmar
4 h
Husmanskost – här är tio klassiska rätter
Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta
Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
1 h
Blomkålsmos med vitlök och örter
15 min
Bolognese – så blir den god och smakrik
1 h
Ravioli med salviasmör och parmesan
20 min
Paolo Robertos fyllda fläskkotletter
40 min
Citronkyckling med potatis
1 h 30 min
Friterad halloumiburgare med cole slaw
30 min
Jesper Blomqvists napolitanska pizza
1 h
Risotto med sparris och citron
45 min
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix
1 h 15 min
Halloumi – våra sex godaste recept
Veckomeny – recept för hela vecka 18
Sloppy Joes – snabba och supergoda burgaren
30 min
Lövbiff med pepparrot och äggula
15 min
Banh mi-pizza från Philly
30 min
Bakad laxsida med citron
50 min
Rösti – Schweizisk raggmunk
30 min
Karamelliserad lök – lyfter din maträtt till ny nivå
30 min